diumenge, de febrer 08, 2015

Ara fa un any: els fets del 8 de febrer

Josep Anglada fou destituït del càrrec de president de Plataforma per Catalunya (PxC) el 8 de febrer de 2014.




Segons estableix l'article 2.4 dels Estatuts, Plataforma Democràtica per Catalunya (PDxC) es federarà amb Izquierda Nacional de los Trabajadores, INTRA. Aquesta és la resposta a la pregunta per l'àmbit estatal del nou projecte de Josep Anglada que tots els mitjans de comunicació han volgut ignorar. I implica promoure un partit hispànic, nacional, social, democràtic i laic des de posicions de centre esquerra que han estat pactades verbalment davant de testimonis: Marta Riera, Francesc Bueno, Albert Solà i Jaume Farrerons. 

Culmina així un gir social que va començar l'any 2010 amb la fundació de la INTRA i llargues converses entre Jaume Farrerons i Josep Anglada a Vic. A les municipals del 2011, l'esmentat element ideològic "esquerrista sociològic" fou essencial per a l'obtenció dels 75.000 vots que assenyalaren el cim del desenvolupament electoral de Plataforma per Catalunya (PxC). Les incongruències i tensions internes entre la línia ideològica d'esquerres i el caràcter ultradretanista de bona part dels dirigents de PxC (excepte August Armengol, Mònica Lora i altres) esclataren a finals del 2013 a partir del moment en què el mateix Farrerons, ideòleg fundacional de PxC i promotor de INTRA quant a projecció estatal del plataformisme català, reingressà al partit a fi i efecte de completar el retorn a les arrels "catalanistes i socials" de Plataforma per Catalunya. Farrerons havia abandonat la PxC l'octubre del 2003 en els inicis de l'esmentada deriva ultradretanista i hi va tornar l'octubre del 2013, exactament 10 anys després. Aquest fet provocà la reacció dels actuals usurpadors ultres, la destitució i, finalment, l'expulsió de Josep Anglada el 8 de febrer de 2014. 

El projecte va haver de començar de nou amb la redacció i aprovació d'uns Estatuts democràtics on es pot llegir el següent (art. 2):
Inspirándose en el filósofo Martin Heidegger, el pensador más importante del siglo, PDxC se define como “partido de los trabajadores de Cataluña” y, en cuanto tal, su principal finalidad es la defensa de los intereses morales y materiales del pueblo catalán. PDxC se compromete, en particular, con aquéllos sectores sociales más perjudicados por la crisis económica, el acoso psicológico en la administración, la corrupción política, el paro, los desahucios, los recortes institucionales en ayudas sociales, las privatizaciones de los servicios públicos y las políticas de inmigración masiva descontrolada, dumping laboral y abaratamiento del coste de la mano de obra, fenómenos promovidos por el neoliberalismo al servicio del gran capital apátrida y convalidados por un poder político ayuno de escrúpulos éticos.
I en l'article 2.4: 

2.4.-PDxC promoverá, mediante la correspondiente reforma de los respectivos Estatutos, su federación con el partido político de ámbito estatal IZQUIERDA NACIONAL DE LOS TRABAJADORES-INTRA (Esquerra Nacional dels Treballadors en Cataluña), fundado el 30 de noviembre de 2010 e inscrito en el Tomo VII, folio 221, del Libro de Inscripciones del Registro de Partidos Políticos.
La Izquierda Nacional de los Trabajadores (INTRA) nasqué així molt abans que Podemos i amb un ideari social, però també patriòtic, que s'oposa a l'actual política d'immigració perquè considera que atempta contra els interessos de la immensa majoria dels treballadors autòctons.

Els qui hem recolzat Josep Anglada en els moments més desesperats de la seva carrera política esperem que compleixi els seus compromisos i trenqui tota relació amb l'extrema dreta espanyola. Fou aquesta lacra, l'etern estigma franquista, allò que desencadenà el desastre. La ultradreta és incompatible de soca-rel amb qualsevol forma creïble de catalanisme, de faisó que ha provocat el descrèdit i, finalment, la destrucció del partit Plataforma per Catalunya (PxC). No es poden tornar a repetir els mateixos errors

No obstant això, en unes recents declaracions a Alerta Digital, Josep Anglada ha expressat la seva intenció -que no ha consultat amb ningú- de pactar amb diverses cadenes de l'extrema dreta espanyola per a construir un nou projecte estatal de partit. Aquesta decisió, en primer lloc, és unilateral; en segon lloc, contradiu la línia de ruptura amb la ultradreta que s'ha seguit fins ara i, en tercer lloc, vulnera els Estatuts del nou partit i l'esperit del Corrent Intern de Refundació Democràtica de PxC. 

Per tots aquests motius, volem manifestar la nostra preocupació i recordar tothom que resolucions d'aquesta magnitud no es poden adoptar així a la babalà sense trencar la dinàmica de refundació democràtica del projecte plataformista català.

Per aquest motiu, fem una crida pública a Josep Anglada i volem recordar-li que sense les persones decents que li han donat suport tot aquest any no hauria sortit del forat polític en què va caure el 8 de febrer de 2014 per culpa de la seva aliança amb nefastos personatges de l'extrema dreta espanyola. Que no es deixi enlluernar pels diners de Julio Ariza (Intereconomía) i faci memòria de quins han estat els seus vertaders companys de lluita mentre a determinades cadenes de televisió l'atacaven fins a l'insult personal.

Corrent Intern de Refundació Democràtica
Figueres, 8 de febrer de 2015

Estatuts de PDxC:

http://laplataforma.cat/ESTATUTS.pdf



Això és el que deia Alerta Digital de Josep Anglada i el que opinava Anglada de la "basura ultraderechista".

http://www.alertadigital.com/2013/06/10/josep-anglada-lo-que-mas-ha-dignificado-a-pxc-es-alejar-a-toda-la-basura-de-ultraderechistas-como-vosotros/

L'extrema dreta espanyola intenta destruir de soca-rel l'esquerra nacional comprant la "marca Anglada":

http://farreronslamarcahispanica.blogspot.com.es/2014/05/josep-anglada-anuncia-el-gir-lesquerra.html

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Parece que Anglada ha tardado poco en volver a revolcarse con la ultraderecha más abyecta y ridícula. No tiene arreglo. Se pelea con todo el mundo porque entiende la política como un despotismo donde él hace lo que le da la gana en función de sus intereses del momento.

ENSPO ha dit...

Anglada no puede actuar en PDxC como si fuera un cacique. Ni siquiera es afiliado del partido. Tendrá que cumplir los compromisos, respetar la directriz ideológica y acatar el funcionamiento democrático de la organización. Si no lo hace, que asuma las consecuencias legales y políticas de su irresponsabilidad. Parece mentira que no aprenda de la experiencia.