dimecres, de maig 20, 2015

Xat del candidat Jaume Farrerons amb els ciutadans de Figueres


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jaume Farrerons (Izquierda Nacional de los Trabajadores)

1. Bon dia a tothom, estem a punt de començar el xat en directe amb Jaume Farrerons, cap de llista d'INTRA a Figueres. Benvinguts i endavant.

» Hola, bon dia i gràcies a tothom per participar en aquest debat.

2. Ens pots explicar els teus origens? Ets un candidat totalment desconegut. Gràcies Nos puedes explicar tus origenes? Eres un candidato totalmente desconocido. Gracias

» Vaig nèixer a Barcelona. He estudiat filosofia a la UdB. La meva feina habitual va ser la de funcionari de la Generalitat. Actualment estic jubilat per a aquesta professió. Vaig arribar a Figueres l´any 2005 i he viscut aquí i a l'Escala des de llavors.

3. Usted sabe que la Marca 'Hispanica", no ha existido nunca. Era la Marca 'Hispania" o Marca Gotia, territorio frontera militar propiciado por el imperio franco ( frances). Si ustedes gobernaran alguna vez podriamos continuar estudiando y hablando el catalan o solo lo podriamos hacer en castellano. Y que proponen para el barrio de San Juan, veo que inciden mucho en el de la Marca de l´Ham pero el de San Juan esta mucho peor.

» No puedo estar de acuerdo con lo que usted dice. Importantes historiadores catalanes e incluso independentistas reconocen la existencia de la Marca Hispánica. Pero aquí no hay espacio para un debate de estas características. Le recomiendo a Salrach.

4. Vostè és de dretes o d'esquerres, amb el nom de la candidatura no queda gens clar.

» Som clara i rotundament un partit nacionalista i d´esquerres, però hispànic, no independentista. El nom de la candidatura és Esquerra Nacional dels Treballadors-Izquierda Nacional de los Trabajadores INTRA. On observa vostè l´ambigüetat?

5. Què en pensa vostè del seu amic Josep Anglada de Plataforma?

» Que no és el meu amic i per aquest motiu ahir el vaig denunciar davant l´Oficina Antifrau de Catalunya.

6. Com és que es presenta a Figueres sense haver fet res per a la ciutat abans? JOAN.

» No entenc el sentit de la pregunta, per presentar-se candidat no es valora el que un ha fet per la ciutat, tot i que pot tenir-se en compte, sinó el que vol fer, l´honestedat i la capacitat acreditada per estudis, experiència, formació...

7. Vostè quins plantejaments té per les dues estacions de Figueres: en vol una de sola, ja li està bé com està? Què me"n diu? JULI

» Crec que s´hauria d´anar a una sola estació soterrada, per simple racionalitat.

8. ¿Que puede aportar un partido como el suyo a una ciudad como Figueres?

» Honestidad en la gestión, erradicación de la pobreza, recorte de sueldos de altos cargos, democratización, transparencia y el proyecto de una "ciudad del conocimiento" que, si no me hubieran vetado, habría explicado en los debates.

9. Con quien pactará para sumar, a sus 6 regidores y tener el numero suficiente para ser alcalde de Figueres?

» Buscaría un pacto con fuerzas de izquierdas para erradicar la pobreza en Figueres, que es nuestro objetivo prioritario a corto plazo.

10. Volem menys zones blaves i verdes i més aparcaments gratuïts.

» Hi estic totalment d´acord, però també s´hauria d´anar desenvolupant la idea de ciutat verda, post-industrial, que el futur demana. I per això cal reduir el tràfic de vehicles particular enlloc d´encoratjar-lo.

11. Molts dels seus propis escrits parlen d´honradesa. Vostè que critica els "polítics criminals". Acceptaria (en cas de sortir) les remuneracions o dietes del consistori? No és una manera de professionalitzar l´activitat política? Malgrat que ho vesteixi amb retòrica té un discurs fortament xenòfob. Aprofiti aquest espai per justificar el contrari.

» No acceptaria cap dieta i així em vaig comprometre a fer-ho davant notari el 11 de març del 2011. Li puc ensenyar l´acta notarial. Una altra cosa és que la gent, acostumada a polítiics mentiders, ja no es cregui res de res. Ho entenc.

12. Creus que la crisi ha arribat al final i que els treballadors ja podem exigir millores salarials?

» La crisi no ha arribat al final, però si els treballadors no recuperen poder adquisitiu, no ens en sortirem mai. De la crisi no se surt amb un país enfonsat en la misèria.

13. Hola bon dia m´agradaria saber què faras amb l'escola Carme Guash? Deixarem algun dia els barracons per tenir una escola en condicions normals? Gràcies.

» Els barracons a les escoles són una de les vergonyes dels governs convergents. Rotundament: farem tot el possible per combatre aquests insults als ciutadans catalans per part de l´oligarquia local que tenim enquistada a les institucions.

14. ¿Els seus rivals estan a l'alçada del moment? ¿Són "más de lo mismo" o hi ha excepcions?

» Crec que entre els meus "rivals" hi ha gent nova i gent de la vella escola. Desitjo molta sort als partits que volen regenerar la política i espero que ho facin.

15. Sis de les deu propostes que mostra al seu web fan referència d´una o altra manera a la immigració. A banda de les propostes xenòfobes té alguna proposta per la ciutat?

» Les meves propostes per a la ciutat apareixen avui al setmanari Empordà. L´eix del nostre programa és erradicar la pobresa i, a llarg termini, el projecte de ciutat democràtica del coneixement. Si no m´haguessin vetat als debats l´hauria pogut explicar. No tenim al nostre programa cap proposta xenòfoba, ens limitem a expressar el sentir de moltes persones quan diem que l´actual política d´immigració és un desastre que ha portat al desenvolupament de l´extrema dreta a tot Europa. Volem donar una resposta democràtica i d´esquerres a aquesta qüestió tan important per al futur de la nostra civilització.

16. M'ha sorprès això de la denúncia a Anglada, a Anti-Frau. Per quins motius? M'agradaria saber-ne més.

» Aviat farem una roda de premsa i n'apareixerà algun article. La denúncia s´ha presentat perquè la gestió econòmica de la PxC ha estat literalment desastrosa. Veurem si ciertes evidents irregularitats són també 'il·legalitats" i fins i tot delictes. Però això ja ho diran quan calgui els jutges o les autoritats competents, no jo.

17. El PP persegueix la llengua catalana com ho va fer Franco en el seu temps. Hi està d'acord amb això que dic? Sóc la Maria Rosa Peralta.

» Nosaltres defensem un Estat hispànic unificat amb quatre llengües oficials a tot el territori i capital a Barcelona. Per tant no podem compartir cap postura que suposi una minva del català i rebutgem la política del PP en aquesta matèria.

18. Hola Jaume, com veus aquesta Figueres que avui ens toca viure?

» Veig una ciutat que en els darrers anys ha perdut molt, una ciutat empobrida, mediocre, amb molta delinqüència i sense cap il·lusió ni projecte a llarg termini. Em fa pena perquè crec que Figueres té unes potencialitats enormes i durant els anys 80 del segle passat era més important que Girona. Ara Girona ha aconseguit "capgirar" això.

19. Vist als seu twiter: A Mariano Rajoy :!Lárgate ya, montón de mierda! España es una inmensa organización criminal. Os presento al jefe de la banda: Mariano RAJOY. A Jose Mª Aznar: RATA ASE.... A Aguirre: Iglesias insulta a Aguirre. A ver cuándo les recuerda que son GENOCIDAS. GE-NO-CI-DAS, y no sólo corruptos. A Artur Mas: Fot el camp, cap de p...! Serà el seu llenguatge si surt elegit alcalde de Figueres?

» Jo sóc una persona correcta i educada amb tothom, però els dirigents polítics que esmenta han comès autèntics crims que arriben al genocidi o, més ben dit i per a ser exactes, als delictes de lesa humanitat i crims contra la pau; a Iraq, per exemple. Això no és cap insult. Ells maten gent, el menys que podem fer és insultar-los, és una forma de protesta legítima quan es tracta de caps d´Estat. No en el tracte quotidià amb les persones. O sigui que tranquil que en els plens no insultarem ningú.

20. !El futbol es el opio del pueblo! Hace falta limitar los dineros del mundo del futbol, es una verguenza los sueldos millonarios que cobran los jugadores. Su partido debe luchar contra esto también.

» Puedo estar de acuerdo con lo que dice, pero en un programa municipal me parece que esta cuestión estaría fuera de lugar. De todas formas, tiene usted mucha razón.

21. Bon dia Sr. Farrerons. Pavelló nou sí o no? Els clubs estem molt atepeïts a la ciutat. Gràcies.

» Jo reformaria el Pavelló vell i intentaria contractar gent de Figueres en les obres de rehabilitació que calgui. No és temps de grans alegries. Em conformo amb unes instal·lacions dignes. Més endavant ja veurem.

22. Bon dia senyor Farrerons. Creu que es destinen prou recursos al manteniment de la ciutat? Quina és la proposta del seu grup perquè Figueres no estigui tan bruta?

» Amb el milió d´euros l´any que ens podem estalviar en sous de polítics municipals volem engegar un Pla d´Impuls Econòmic contractant gent aturada de la ciutat, una de les possibilitats és ampliar els serveis de neteja perquè, realment, la ciutat està molt bruta i això no es bo, no sols per qüestions d´imatge, sinó per a nosaltres mateixos com a ciutadans.

23. On podem llegir el seu programa electoral? Dic el seu pq no veig que hi hagi més gent al partit...

» El nostre programa municipal genèric resta penjat al facebook de l´INTRA Figueres. En els propers dies ampliarem les qüestions relatives al "Programa del Candidat" amb la proposta 'alcalde sou zero' que hem publicat avui a l´Empordà.

24. Jaume, què et sembla la picabaralla europea pels cupos d'acollida d'immigrants? No trobes que Europa ni està unida ni té cap política real de progrés? Jo penso que han perdut els papers i que cada país va a la seva. Gràcies per respondre. Toni Serrats.

» La política d´immigració realitzada fins ara ha estat un autèntic desastre que ha tingut com a conseqüència el retorn de l´extrema dreta. Si els partits democràtics no planten cara a aquest problema de manera valenta, el futur de la nostra civilització no està gens clar. Tens tota la raó, els polítics d´esquerres no són capaços de promoure una política de progrés, assistim a un esfondrament general de l´esquerra i a una dretanització perillosa en tots els àmbits. Europa ha perdut el nord. Hi ha una crisi de valors, d´aquí brolla tota la resta de problemes. Molt llarg d´explicar.

25. Vaig llegir que deia 'alcalde, sou zero'. Com a idea està molt bé però això limita la possibilitat d'arribar a una alcaldia als treballadors que depenen d'un sou. Jo ho veig així. Potser cal que s'expliqui millor sobre aquesta idea. PERE.

» Jo sóc jubilat i puc treballar per la ciutat cobrant només el mínim de regidor. En altres casos la fórmula de "ciutat democràtica" implica que l´equip municipal redueix el seu sou de manera dràstica. En tot cas no podrà superar el mínim professional x 3. Però també hem proposat que siguin els mateixos ciutadans, de manera voluntària, els qui fixin els sous dels alts càrrecs. Cada cas serà diferent i s´estudiarà ateses les circumstàncies personals del càrrec, però amb un mateix esperit: acabar amb l´escàndol del milió d´euros anuals en sous de polítics quan la gent passa gana a Figueres. Això no pot continuar, és un atemptat contra la democràcia que destrueix la legitimitat de les institucions. Els ciutadans han de recuperar la fe en la forma de vida democràtica o anem al desastre quant a civilització. Caldrà que els polítics estiguin disposats a fer sacrifics concrets i no sols a esbombar paraules boniques. Fets, fets i fets, això és el que exigim.

26. Buenos dias. Para Figueres hace falta más mano dura contra el incivismo de muchos jovenes que no respetan nada. Hace falta más policia urbana. ¿Está de acuerdo conmigo? Gracias y suerte. Pablo Rodríguez.

» La palabra mano dura no me gusta porque la conocí en mi ámbito profesional y tiene siempre consecuencias nefastas. Pero sí tiene usted razón en que Fiqueres padece un problema de seguridad ciudadana que incluye el incivismo. Por este motivo hemos propuesto una serie de medidas que incluyen la racionalización de los servicios de policía y una red de voluntarios organizados por barrios que colaboren en temas como los que usted plantea. El objetivo es que las calles sean lugares donde uno pueda circular sin miedo. Ciudad democrática.

27. En la seva nova croada, Farrerons s’ha envoltat de personatges vinculats a la ultradreta que han protagonitzat diverses accions violentes durant els darrers mesos. A banda de Sergio Roldán i Joan Carles Cantero, a la llista electoral d’INTRA també hi figuren noms com Paulo Poyatos, fundador de Democracia Nacional, o Adolfo Cuadrado, que va militar al partit neonazi Estado Nacional Europeo. Aquests vincles evidents amb la ultradreta no semblen inquietar Farrerons, que insisteix constantment que INTRA és un partit “d’esquerres”, que “rebutja la violència” i que “condemna la xenofòbia, el racisme i l’antisemitisme”. Farrerons, pel que sembla, comparteix amb Dalí alguna cosa més que la ciutat natal. Crec que amb aixo està tot dit. via Ariet.cat (disculpa Diari Emporda)

» Nosaltres no demanem a la gent una fitxa policial sobre el seu passat. Les persones que militen a INTRA, vinguin d´on vinguin, han de respectar el nostre programa, que és d´esquerres, i si no ho fan seran expedientades i expulsades. Ignoro si el que diu vostè en aquest missatge és una informació certa, però, encara que ho fos, li respondria el mateix. El meu compromís amb posicions d´esquerres resta acreditada al llarg de molts anys. Si antics militants de partits radicals evolucionen cap a les nostres postures, benvinguts siguin. Jo li asseguro que a la INTRA qualsevol postura ultradretana serà combatuda sense contemplacions.

28. Jaime, sinceramente, ¿cree que va a salir elegido edil, usted y algun otro compañero?

» Soy consciente de que tenemos muy cuesta arriba la alcaldia e incluso el regidor, pero vamos a intentarlo porque creemos que nuestro espacio político "nacionalismo hispánico de izquierdas" es necesario y sólo está actualmente cubierto por INTRA. Además, aportamos una honestidad acreditada y a toda prueba en otros ámbitos de actuación.

29. Com s'ha d'ajudar als pobres sense caure en la trampa de discriminar o de fer una crida per tal que en vinguin més???

» Aquesta és potser la millor pregunta que he rebut en el xat d´avui. La política d´immigració actual produeix racisme i xenofòbia, que va articulant-se en partits polítics d´extrema dreta. Un risc evident. La nostra proposta és que els ajuts oficials siguin per ciutadans de nacionalitat espanyola sense distinció de raça o religió, perquè la nacionalitat és un concepte legal. Però ha d´haver-hi també una cultura de la solidaritat voluntària en la qual la gent que no volem que ningú pateixi misèria poguem canalitzar els ajuts als immigrants. En defintiiva, l´ajut a la immigració ha de ser un tema ètic i no una imposició legal que provoca irritació en la ciutadania autòctona.

30. Té clar si arriba a ser escollit regidor amb qui podria arribar a governar i amb qui no?

» Sí, la meva intenció és pactar amb partits d´esquerres i, dins d´aquest àmbit, amb partits de nova generació. Si no poden ser d´esquerres, amb partits nous que funcionin democràticament i tinguin coincidències de programa amb INTRA. Amb qui no pactarem és amb la dreta vella i corrupta que tant de mal ha fet a aquest país.

31. Fins aquí arriba el xat d'avui amb Jaume Farrerons, cap de llista d'Izquierda Nacional de los Trabajadores-INTRA. Gràcies a tots per haver-hi participat. Gràcies, Jaume.

» Gràcies a vosaltres per l´oportunitat d´explicar una mica el que volem fer. Aquí no hem estat vetats. Moltes, moltes gràcies.

Fins a la pròxima.

[S'han corregit les errades tipogràfiques de l'original.]