dimarts, de desembre 01, 2015

La fiscalia manté la petició de 10 mesos de presó per a Anglada i l'acusació particular rebutja la suspensió de la condenmna perquè l'imputat ja té antecedents penals

Fiscalia i acusació particular mantenen la petició de presó per a Josep Anglada per unes agressions de fa tres anys


Aquest dimarts s’ha fet a la capital osonenca el judici a l'expresident de Plataforma per Catalunya, acusat d’un presumpte delicte contra la integritat moral per pegar i dir-li “moro de merda” a un jove a Vic


Fiscalia i acusació particular han mantingut la petició de pena de deu mesos i d'un any i nou mesos de presó, respectivament, per a Josep Anglada, expresident de Plataforma per Catalunya (PxC) i actual regidor de Plataforma Vigatana a l’Ajuntament de Vic. El polític ultradretà s'ha assegut avui a la banqueta dels acusats per una presumpta agressió a dos joves, el 22 d'abril de 2012, a un dels quals, d'origen magrebí, li hauria dit “moro de merda”. D'aquí que la petició de presó sigui per un presumpte delicte contra la integritat moral, a part d'imputar-li també dues faltes d'agressió, ja que un segon jove també va denunciar haver estat agredit.
Al judici, que s'ha fet a la sala de vistes que el Jutjat Penal de Manresa té a Vic, diverses testimonis dels fets s'han ratificat en la versió que va ser Anglada qui va agredir els dos joves. També han coincidit en definir d'“excitat” i “exaltat” l'estat que presentava Anglada, sense arribar a poder assegurar que anés begut, com s’havia apuntat en un primer moment. El polític ultradretà, per la seva part, ha mantingut la versió que va ser a ell a qui van insultar, dient-li “racista, cabrón, algun dia et matarem”, i que va marxar del lloc dels fets davant la possibilitat que l'agredissin.
Els fets van ocórrer a última hora de la tarda del 22 d'abril de 2012, el dia que al matí PxC havia fet la festa del partit en un parc municipal de Vic. A la tarda, Anglada, acompanyat de la seva esposa i altres militants del partit que aleshores encara presidia, van rematar la jornada amb uns “refrescos” en un bar de la plaça Major de Vic. Quan tornaven al domicili d'Anglada, proper a la plaça, es van topar amb un grup de tres joves. Segons testimonis presencials que han declarat en el judici, va ser Anglada, qui molt exaltat, es va adreçar als joves amb paraules despectives i va donar un cop de cap a un i un cop de puny o bofetada a un segon.
La defensa d'Anglada, també ha presentat com a testimonis les persones que l'acompanyaven, tots ells familiars o companys de partit. D'aquí que la fiscalia i l'acusació particular els treguin credibilitat, a diferència dels testimonis més imparcials que també han declarat en el judici. Una dona, veïna de Tarragona, també hi ha declarat per videoconferència com a testimoni de la defensa, però hi ha donat una versió difusa dels fets i amb algunes contradiccions.

Un testimoni que ha perdut la memòria
De fet, tres anys i mig després dels fets, quan finalment ha arribat a judici, tot i que el cas fins i tot s'arribés a arxivar i l'Audiència de Barcelona n'ordenés la continuació, les contradiccions han estat una constant entre les testimonis, tant d'una part com de l'altra. Entre les que hi han declarat hi ha Ignacio Mulleras, exregidor de PxC a Olot i actualment enfrontat a Anglada pels conflictes interns en l'ex partit del polític vigatà. Mulleras, que en el seu moment havia donat davant dels Mossos i del jutjat d’instrucció la versió que avalava la d’Anglada, al judici ha respost totes les preguntes de fiscalia i acusació particular dient que no recordava absolutament res dels fets.
Mentre fiscalia i acusació particular es ratificaven en la seva petició de pena, la defensa ha demanat l'absolució i, accessòriament, en cas de quedar provats els fets per part del tribunal, que se'ls qualifiqui com una falta de vexació i no com un delicte contra la integritat moral, que comporta una pena de presó. La jutge precisament, a la vista que Anglada té antecedents penals per un delicte contra la seguretat viària per conduir begut per Madrid el 18 de setembre de 2009, ha demanat a fiscalia i acusació particular si acceptaven, en cas de condemna, la petició de suspensió de l'ingrés a presó. La fiscalia ho ha acceptat, entre altres motius, per la pena que demana, de només 10 mesos, mentre que l'acusació particular, ha demanat que no s'atengui la petició de suspensió, i que si és condemnat a presó hi hagi d'ingressar, atès que encara li consten els antecedents penals.

Un Mercedes nou de trinca amb 500 euros d'ingressos mensuals
En el transcurs del judici, a preguntes de la fiscalia, Anglada ha negat tenir cap mena d'ingrés econòmic, i només a instància de l'acusació particular, ha reconegut que percep dietes per la seva assistència a plens i comissions de l'Ajuntament de Vic. Ell les ha quantificat en “500 o 600 euros”, tot i que si participa en tots els que està convocat, la xifra és força superior. També a preguntes de l’acusació particular, ha hagut de reconèixer que, malgrat aquests ingressos, té un Mercedes que va comprar nou fa només dos anys.
Per la seva part, el jove d'origen magrebí víctima dels presumptes insults i agressió per part d'Anglada, ha declarat en el judici que els fets el van afectar fins el punt "d'estar una setmana sense poder sortir de casa”. Va dir que en tota l'escolarització i posterior adolescència no havia estat víctima de cap discriminació per motiu d'origen, i que aquesta vegada havia estat la primera, “durant molt de temps, no vaig ser jo mateix, em vaig sentir humiliat, diferent dels altres”. Cap dels tres joves implicats en els incidents amb Anglada van dir tenir cap mena de diferència prèvia amb l'aleshores president de PxC, tot desmuntant una de les tesis de la defensa, que ha intentat portar la discussió cap a l'àmbit polític.